Wintersalonconcert 2018 met een kerststaartje

VERSLAG

De kleine versnapering aan het begin van de middag deed ons nog aan de pas vertrokken H. Nicolaas denken. Het was een aardappeltje van marsepein, waar onze harten vol van verwachting van gingen kloppen. En we werden beloond want de engel Gabriël zelf leek uit de hemel neer te dalen toen zangeres Esther in haar rood geplisseerde baldakijnjurk naar voren trad. Zij werd vergezeld door Rik, de pianist, en zouden voor ons de blijde klank van Kerstmis gaan verklanken.

Ons was al verteld dat het een warm programma was van warme muziek en het begon dan ook zeer warm met de wat donkere klanken van Händel en Brahms. Pianomuziek van Debussy was een mooie aanvulling om ons in romantische sferen te brengen. Daarna mocht Esther zich geheel uitleven in de rol van Donna Anna en Koningin van de Nacht uit opera’s van Mozart. Opvallend was dat Esther haar engelachtige verschijning geheel bleef handhaven zelfs als vervaarlijke Nachtkoningin. Wel liepen de koude rillingen mij over de rug en had ik toch heel even het idee met een boze fee van doen te hebben.

Maar wat was ik bevoorrecht deze klankweelde in een kleine ruimte te mogen ondergaan. In een grote zaal moet je het geluid met honderden delen, hier kreeg ik een veel grotere portie van de zangtaart. Het was bijna of het voor mij persoonlijk gezongen werd.

Ik heb begrepen dat Esther een coloratuursopraan is. Wat dat inhoudt weet ik niet precies, maar ik denk dat gewone sopranen in zwart-wit zingen, zoals de pianist alleen met zwarte en witte toetsen en dat zij alle kleurrregisters opentrekt, meer zoals bij een orgel.

Na de pauze met een wijntje en een luchtig koekje kwamen de warme klanken volledig terug in de muziek van Massenet, Puccini en Strauß. De pianist Rik zorgde voor vloeiende en virtuoze overgangen tussen de aria’s, maar bleef toch wat op de achtergrond. Dat heb je nu eenmaal als je achter de vleugel zit en een engel voor je staat.

De kerstliederen tot slot brachten ons helemaal in de kerstsfeer en wij overtroffen in het ‘Stille Nacht’ zelfs de zangeres door tweestemmig mee te zingen, wat zij uiteraard niet kon. Na afloop zal zij haar plaats in de hemel wel weer gevonden hebben.

AANKONDIGING

Ditmaal is onze wintereditie vroeg in december. Het is dan ook geen kerstprogramma. Wat we wel voor u hebben, is een optreden van een sopraan Esther Ree begeleid door pianist Rik Helmes. Zij brengen een programma van liederen en een substantieel aantal opera-aria’s. En ja, we kunnen het niet laten, in het staartje vinden we toch een referentie aan de kerstdagen.

Als gebruikelijk in december doen ook Esther en Rik dat tweemaal voor ons.

Dat gebeurt op 9 december 2018.

Ditmaal, om niet te zeer in het donker thuis te moeten komen, in een optreden beginnend om 11.00 uur én een tweede optreden beginnend om 15.00 uur