Lentesalonconcert 2019

VERSLAG

Terugblik van Piet

Het lenteconcert was inderdaad geheel in lentesfeer met muziek die daarbij hoort. Elizabeth had gekozen voor een combinatie van spinet met blokfluit. Heel idyllisch dus. Het publiek had dit waarschijnlijk al voorvoeld en bestond voornamelijk uit dames met hier en daar een verdwaalde man. Als compensatie waren de componisten van de muziek die ten gehore gebracht werd wel allen mannen.

Veronica

Het begon met de blokfluit, waarin talloze vogelgeluiden te herkennen vielen. De muziek was van Bassono, een tijdgenoot van Bach. Na het solo-optreden zette de Japanse Mariko Goto zich achter het spinet en werd het een duo-optreden. Zij paste wonderwel bij het formaat van dit instrument en was er ‘geknipt’ voor.  Wij gingen genieten van muziek van de componisten Frescobaldi en Cima die eveneens componeerden in de tijd van Bach. Het was rustige barokmuziek, waarbij weggedoezeld kon worden.

Ik dacht al een zeer rustige muziekmiddag te gaan beleven toen de volgende compositie aangekondigd werd. Muziek van Karlheinz Stockhausen, zeer modern dus. Tineke legt ons uit dat het idee van Stockhausen was dat de uitvoerende kunstenaar niet alleen zijn instrument moest bespelen, maar hij gaf ook uitgebreide choreografische aanwijzingen die mede moeten worden uitgevoerd om richting en kracht te geven aan het instrument. En Veronica maakte er wat van. Ik kreeg na een tijdje het gevoel dat zij slangen aan het bezweren was die van alle kanten agressief op haar afkwamen. Of het allemaal mooi was weet ik niet meer precies, maar neem mij voor toch eens iets van Stockhausen te gaan beluisteren.

De traktatie tijdens de pauze bestond dit keer uit een lieflijk zeilbootje, bestaande uit een half ei met geraffineerde vulling en een krokant zeil daar bovenop. Echt zonde om op te eten.

De voordracht door Tineke was dit keer een voorlezing van gedichten van Constantijn Huygens. Hij kon in de 17e eeuw ook al het verschil in gevoelens duiden bij het niet naar bed willen gaan wegens angst voor duistere dromen en het niet op willen staan omdat de geborgenheid van een warm bed verlaten moet worden.

Na de pauze krijgen we twee heldere en duidelijke componisten: Händel en Bach die ieder op hun eigen wijze, maar zeer herkenbare, sonates voor de combinatie klavecimbel (spinet) en fluit geschreven hebben. Van Veronica krijgen we vervolgens uitleg over het muziekinstrument de fluit, o.a. hoe je hem zelf kunt maken.

De middag wordt besloten met ‘Ende’, gecomponeerd door Louis Andriessen. Het is weer een solostuk voor de fluit. Veronica blaast nu op twee fluiten tegelijk wat een licht komische indruk maakt. Er zit een hoop ‘retteketet’ in het nummer en is echt een uitsmijter.

Verlicht en misschien wel herboren gaan wij Pasen tegemoet. Dat kan niet anders dan een zonnig Pasen worden.

AANKONDIGING

Op zondag 14 april 2019 vinden we, dat het lente moet zijn en daarom is het tijd om voor die datum het lentesalonconcert aan te kondigen.

Het concert wordt gegeven op instrumenten, die niet eerder tevoren in ons salonconcert te horen zijn geweest.

Voor u musiceren:

Veronica Tollenaar, zij speelt blokfluit, nou ja, beter gezegd zij bespeelt blokfluiten.

samen met Mariko Goto op het klavecimbel.

Mariko Goto

Dat belooft uitstapjes naar de Oude Muziek.