Herfstsalonconcert 2018

VERSLAG

Reactie van Piet vanuit de salon:

Het was wel even schrikken bij binnenkomst in de woonkamer van Marcel en Elisabeth. Het verwende publiek gewend aan optredens van toch meestal zangers, zangeressen met pianobegeleiding zag nu twee lege stoelen staan en nog meer stoelen in een krans eromheen gegroepeerd. Als dat maar goed kwam.

Het kwam natuurlijk goed want twee lieftallige dames traden naar voren en behalve het geluid van hun cello’s was ook hun toelichtende stemgeluid orenstrelend en soms zelfs betoverend op deze warme nazomerdag.

Het repertoire dat ze ten gehore brachten was veelzijdig en virtuoos en we kregen alle facetten van het cellospel te horen. De snelle acrobatische dubbelgrepen en appergio’s van  Barrière, Popper, Jacchini, Glière en de statige sarabandes van Bach wisselden elkaar af. Het is te begrijpen dat wij nu toe waren aan een pauze, die wij dan ook kregen met wijn en zoals altijd een culinaire verrassing. Daarna volgden Boccherini, Gabrielli en de moderne Lipstein. Deze Lipstein had nog veel meer onderdelen van het instrument ontdekt om te laten weerklinken, bijvoorbeeld het geluid van de snaren voorbij de kam en het gebruik van de cello als trommel en gitaar. Heel opwindend allemaal en uitbundig verklankt.

Het lichtere repertoire kwam ook aan bod zodat wij met ‘greensleeves’, ‘de zwaan’, een tango van Cardel  en ‘Yesterday’ de eindstreep bereikten. Met ‘Yesterday’ mochten we zachtjes mee neuriën en werden daar heel nostalgisch van.

In de loop van het concert ging ik de dames, waarvan ik bijna dacht met een eeneiige tweeling te maken te hebben, steeds meer waarderen. De razendsnelle arpeggio’s werden met een ondeugende glimlach ten gehore gebracht. De moeilijkheidsgraad deed er blijkbaar niet toe, alsof er engelen aan het werk waren. Naast de gebroeders Jussen voor de piano hebben we nu dus ook twee engelen voor de cello.

Ter afwisseling, maar toch in de sfeer blijvend, werden door Tineke een aantal gedichten over cello’s gedeclameerd, waarvan ik onthouden heb dat het oergeluid van de schepping het cellogeluid geweest moet zijn, dat weerklonk in de tijd dat het woord van ‘In het begin was het woord’ nog niet uitgesproken was (Campert). Ik kijk al reikhalzend uit naar het volgende concert.

AANKONDIGING

De temperatuur is alweer goed gedaald, dus wij vonden het tijd voor de warme klanken van de cello. Op het herfstsalonconcert zullen cellistes Renate Apperloo en Charlotte Gulikers uw harten verwarmen met mooie solo-stukken en duetten. Dit concert vind plaats op zondag 14 oktober 2018 om 14.00 uur. Natuurlijk krijgt u er weer een drankje en hapje bij zoals u van ons gewend bent. We hopen u ook deze keer weer te mogen verwelkomen.

Ook ditmaal is de salon weer heel snel ‘volgelopen’. Als u had willen deelnemen, er is altijd een volgende keer! Wilt u daar over geïnformeerd worden, vul dan het “houd mij op de hoogte!”-formulier in rechtsboven.